LONDEN - Voormalig ABN Amro-topman Rijkman Groenink hoopt dat de wereldleiders de ''unieke kans'' grijpen om excessieve beloningen voor riskante transacties af te schaffen.

Dat zegt hij in een maandag gepubliceerd interview met de Britse zakenkrant Financial Times.

Groenink spreekt in het interview de hoop uit dat toezichthouders en overheden wereldwijd bonussen op speculatieve transacties die op langere termijn kunnen leiden tot enorme verliezen afschaffen.

Salarisplafond
Een internationaal salarisplafond is volgens hem echter een brug te ver.

''Ik heb begrip voor de mening die veel mensen hebben over excessieve beloningen'', stelt de voormalige topbankier, die in 2007 zwaar onder vuur kwam te liggen vanwege zijn ruime vertrekregeling van ongeveer 30 miljoen euro na de verkoop van ABN Amro aan het consortium van Fortis, RBS en Santander.

Eigen beloning
Zijn eigen beloning had echter niets met grote bonussen voor te hoge risico's te maken, stelt hij. ''Dat is niet te vergelijken.

Daarbij raakte mijn regeling ABN Amro niet, zij werd uitbetaald in aandelen die waren betaald door de aandeelhouders van RBS, Fortis en Santander. Onder die omstandigheden had ik er geen moeite mee het geld aan te nemen.''