GRONINGEN - Zogeheten mobiliteitscentra hebben 7272 met ontslag bedreigde werknemers in de eerste zeven maanden van dit jaar aan ander werk geholpen voordat ze daadwerkelijk werkloos werden.

Ruim 52.000 werknemers konden na ontslag binnen drie maanden werkloosheid aan ander werk worden geholpen.

Dat maakte minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) vrijdag bekend tijdens een bijeenkomst in Groningen van de regionale afdeling van ondernemersorganisatie VNO-NCW.

Volgens de bewindsman blijkt uit de cijfers dat nog altijd veel mensen van baan wisselen, ondanks de economische crisis. ''Het is mogelijk. Er zijn vacatures, er is groei bij bedrijven en er is nieuwe vraag.''

Elders aan de slag
Eind vorig jaar is het kabinet wegens de crisis begonnen 33 mobiliteitscentra in te richten, waar onder meer gemeenten, uitkeringsinstituut UWV, werkgevers en scholingsinstellingen samenwerken om werklozen en met ontslag bedreigde werknemers zo snel mogelijk (elders) aan de slag te krijgen.

Sinds 1 maart zijn alle 33 centra operationeel. In juni werd al bekend dat de centra in de eerste vijf maanden ongeveer vijfduizend werknemers voor ontslag hadden behoed.