AMSTERDAM - Zij was het creatieve brein van de gouden hockeyvrouwen. Miek van Geenhuizen (27) is sinds anderhalve week international af. Door bondscoach Herman Kruis.

Twee weken voor het EK geeft ze Sportweek een kijkje achter de schermen.

“Ik was aanvankelijk gemotiveerd om door te gaan tot en met de Spelen van 2012, met Herman Kruis als nieuwe bondscoach,” zegt Van Geenhuizen.

Maar die motivatie ging bij de middenvelder snel naar beneden toen ze in de aanloop naar de Champions Trophy en het EK op de bank belandde. Waarom zij werd gepasseerd vertelde Kruis niet. “Ik had tien jaar ervaring als international, olympisch goud, de wereldtitel, Europees goud en de Champions Trophy gewonnen. Vreemd dat een speelster die zoveel had meegemaakt en derde aanvoerder was, zonder uitleg werd gepasseerd.”

Duitsland

Op zaterdag 27 juni speelde Oranje in Berlijn een oefenwedstrijd tegen Duitsland. Weer stond Van Geenhuizen, afgelopen seizoen aanvoerder van landskampioen Amsterdam en volgend seizoen speelster van Laren, niet in de basis.

“Ik stapte op Herman af, zei dat ik niet blij was. ‘s Avonds werd ik uitgenodigd voor een gesprek. In plaats dat hij me uitleg gaf en me motiveerde, concludeerde hij dat ik me af moest vragen of ik nog international wilde blijven. Zomaar. Toen ik er op aandrong te vertellen waarom ik niet speelde, zei hij dat ik geen druk kon zetten en geen aanvallende speelster was maar een controlerende middenvelder. Was nieuw voor me. Ik werd juist altijd geroemd om mijn aanvallende spel, heb in de spits, links- en rechtsbuiten gestaan.”

Perplex

De volgende dag, na het loslopen voor de tweede wedstrijd tegen Duitsland werd Van Geenhuizen naar de kamer van Kruis geleid.

“Hij zei alleen dat ik uiterlijk de volgende avond moest beslissen of ik verder wilde als international. Ik stond perplex. Hij zei daarna: ‘Ik wil ook dat het goed wordt afgehandeld in de pers want ik wil je niet beschadigen.'’ Hij was bezig met hoe het in de pers zou komen! Ik kreeg zacht gezegd niet bepaald het gevoel dat hij me wilde behouden.”

Klaar mee

Ze belde een dag later met de technisch verantwoordelijke van de hockeybond om te zeggen dat ze niet langer onder Kruis wilde spelen.

“De bond vroeg of ik nog een keer na wilde denken over mijn besluit. Er werd in onderling overleg naar buiten gebracht dat ik niet meeging naar de Champions Trophy, vorige maand, wegens studieverplichtingen.''

''Op donderdag 30 juli had ik opnieuw een gesprek met Herman, waarin hij zichzelf telkens tegen sprak. En hij zei dat hij niemand van de wisselspelers een verklaring schuldig was. Was zijn taak niet, zei hij. Door zijn reactie en zijn tegenstrijdige beweringen stond het vast: ik was er klaar mee.”

Ook in aanvoerder Janneke Schopman is Van Geenhuizen teleurgesteld, zegt ze. Ze gaf al in mei aan dat ze niet gelukkig was met hoe Kruis met haar omsprong.

“Zij heeft daar niets mee gedaan, terwijl het normaal is dat de aanvoerder op de coach afstapt. Schopman keek toe, deed niets. Na Berlijn hoorde ik niets van haar. Minke Smabers kwam na mijn gesprek met Herman naar mijn kamer, dat vond ik aanvoerderwaardig. Janneke deed dat niet. Later in de week kreeg ik een sms-je van Schopman met de tekst: ‘'Teambelang gaat boven eigen belang.’ Zij vond het dus in het belang van het team dat ik op de bank zat. Prima.
“De afgelopen twee weken heb ik wat zaken uit het verleden nog eens de revue laten passeren en dacht: hé. Voor mij waren zaken uit het verleden met Herman en Janneke geen onderwerp meer. Ik heb nooit gedacht toen Herman bondscoach werd: o jee…,” aldus Van Geenhuizen.

Dubbele agenda

Ze speelde in het verleden onder Kruis bij Den Bosch. “In 2002 ben ik vertrokken bij Den Bosch, waar Herman coach was. Ik ging niet weg om hem, maar was vijf keer landskampioen geworden en wilde op zoek naar een nieuwe uitdaging. Ik vond het vreemd dat Herman bij zijn eerste gesprek als bondscoach meteen refereerde aan het feit dat ik ooit was vertrokken bij Den Bosch. ‘Dat moeten we maar vergeten,’ zei hij. We waren jaren verder! Misschien zat het hem nog steeds dwars, maar dat weet ik niet.”

Na haar vertrek bij Den Bosch deed Schopman er alles aan om haar naar Rotterdam te praten, maar de aanvoerder van het Nederlands elftal hield er een dubbele agenda op na. “Na mijn vertrek bij Den Bosch probeerde Janneke mij naar Rotterdam te halen. Via-via hoorde ik dat ze zelf op het punt stond naar Den Bosch te gaan. Was wel raar toen.”

Na 164 interlands stelt Van Geenhuizen zich niet langer beschikbaar voor Oranje. In elk geval voorlopig, aldus Van Geenhuizen. “Of er een verzoening mogelijk is? Ik laat dat open.”