ARNHEM - Het Openbaar Ministerie in Arnhem heeft de strafzaak tegen turner en militair Yuri van Gelder geseponeerd omdat hij door de gevolgen van zijn drugsgebruik al genoeg gestraft is. Dat heeft een woordvoerster van het OM donderdag bekendgemaakt.

De zaak is niet geseponeerd vanwege gebrek aan bewijs. Het OM heeft echter meegewogen dat de topsporter door zijn drugsgebruik niet alleen zijn baan bij Defensie kwijt is, maar dat het ook verstrekkende gevolgen voor zijn sportcarrière heeft.

Bovendien was er veel publiciteit rondom zijn zaak. Het OM is dan ook van mening dat deze feiten en omstandigheden er toe hebben geleid dat Van Gelder al voldoende is gestraft.

Zero-tolerance

De sergeant der eerste klasse werd in juni betrapt op cocaïnegebruik en werd daarna door zijn werkgever geschorst. Defensie deed, zoals gebruikelijk bij drugsgebruik door militairen, aangifte bij het OM. Defensie hanteert een zero-tolerance beleid voor iedere militair, van hoog tot laag.

Van Gelder gaf in juli al aan dat de drugs hem zijn baan bij de krijgsmacht zouden kosten. Een woordvoerder van het ministerie bevestigde donderdag nogmaals dat hem inderdaad ontslag wacht.