AMSTERDAM - Het kabinet zal besluiten om de AOW-leeftijd te verhogen naar 67 jaar als werkgevers en werknemers in de Sociaal-Economische Raad (SER) niet met een unaniem advies komen om het ouderdomspensioen betaalbaar te houden.

Volgt wel een unaniem advies, dan zal het kabinet dat meewegen bij het nemen van een besluit. "Maar wij hebben ons eigen idee", zei minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) zaterdag in het Radio 1-programma Tros Kamerbreed.

Voorwaarden
Onlangs zei vicepremier Wouter Bos (PvdA) al dat het kabinet 'onverminderd' achter het voornemen staat om de AOW-leeftijd op te schroeven, hoewel de PvdA in de Tweede Kamer openstaat voor een alternatief. De fractie van het CDA verbindt daar allerlei voorwaarden aan.

De andere vicepremier, André Rouvoet (ChristenUnie), waarschuwde de PvdA zaterdag in De Telegraaf om zich ondanks de twijfels te houden aan de afspraken in de coalitie. Hij noemde de AOW-leeftijd 'een van de thema's waar het misschien wel om gaat spannen'. Volgens Hirsch Ballin is een conflict helemaal niet nodig als alle partijen zich houden aan de gemaakte afspraken.

Alternatief
Hirsch Ballin herhaalde verder dat het kabinet bij de verhoging van de AOW-leeftijd rekening zal houden met mensen in zware beroepen en geleidelijk te werk zal gaan. De SER heeft tot oktober de tijd om met een alternatief te komen dat evenveel geld zal opbrengen als een verhoging van de AOW-leeftijd.