DEN HAAG - In de Nederlandse transportsector krijgt de luchtvaart door de economische crisis tot nu toe de zwaarste klappen. In het eerste kwartaal daalde de omzet in de luchtvaart met bijna een kwart (24 procent) ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De transportsector als geheel zag de omzet in de eerste drie maanden van dit jaar bijna 12 procent teruglopen.

Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook bij de binnenvaart en de zee- en kustvaart liep de omzet in het eerste kwartaal van 2009 sterk terug, aldus het CBS. De binnenvaart zette 17 procent minder om dan een jaar eerder en de omzet van de zee- en kustvaart was 15 procent lager. In 2008 was er bij beide branches nog sprake van flinke omzetstijgingen.

De luchtvaart kampt al sinds het tweede kwartaal van 2008 met teruglopende omzetten. Over heel 2008 nam de omzet met 3 procent af.

Het goederenwegvervoer, de grootste branche binnen de transportsector, realiseerde bijna 12 procent minder omzet in het eerste kwartaal. In 2008 steeg de omzet nog met 4 procent.

De transportsector was vorig jaar goed voor 67 miljard euro omzet. Behalve goederenwegvervoer, luchtvaart, binnenvaart en de zee- en kustvaart omvat de vervoersector nog onder meer opslag, dienstverlening voor vervoer, spoorvervoer en taxivervoer.