AMSTERDAM - Commerciële busbedrijven dreigen de stekker uit de OV-chipkaart te trekken. Als de kosten voor het uitstel niet worden vergoed, doen Arriva, Connexxion en Veolia niet meer mee. Een woordvoerder van Arriva bevestigt maandag een bericht hierover van De Telegraaf.

Een jaar vertraging van de OV-chipkaart, waarmee mensen met één toegangsbewijs in heel Nederland gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer, kost de gezamenlijke bedrijven naar eigen zeggen vijftig miljoen euro. De woordvoerder wijst erop dat de busbedrijven de extra kosten niet kunnen doorberekenen aan de reiziger. "Wij hebben geen invloed op de prijzen van de vervoersbewijzen. Het is niet meer te betalen."

Staatssecretaris van Verkeer Tineke Huizinga (ChristenUnie) zei twee weken geleden dat de streefdatum van 1 januari 2009 waarschijnlijk niet wordt gehaald. Dit komt onder meer door problemen met de beveiliging van de chip op de elektronische kaart. De oppositie diende daarop een motie van wantrouwen in, maar Huizinga bleef overeind door steun van de coalitiepartijen.