ROTTERDAM - Pomphouders krijgen in toenemende mate te maken met agressie van klanten vanwege de almaar stijgende brandstofprijzen. Dat meldde Beta, de grootste belangenvereniging voor eigenaren van tankstations in Nederland, vrijdag naar aanleiding van berichtgeving in dagblad De Telegraaf.

"Van fysieke bedreiging is nog geen sprake, maar ik krijg van alle kanten te horen dat het personeel het 's ochtends moet ontgelden in de vorm van scheldkannonades. Dit kan zo niet langer", zegt Beta-voorman Ewout Klok.

De brancheorganisatie wil dat de regering maatregelen neemt en de prijsstijging afremt door de accijns op brandstof te verlagen.

De brancheorganisatie voor autobedrijven, Bovag, sloot zich vrijdag bij de oproep van Beta aan. Bovag pleit ervoor om de voorgenomen verhoging van brandstofaccijnzen op 1 juli te schrappen. Bovendien wil de brancheorganisatie dat de jaarlijkse indexatie op 1 januari voortaan achterwege wordt gelaten.

Als reden noemt Bovag de recordprijzen, waardoor er al extra inkomsten naar de schatkist zullen vloeien. "Een accijnsverlaging is eerder op zijn plaats", aldus de organisatie. Diesel wordt op 1 juli 3 cent per liter duurder en bij LPG gaat de accijns 1,5 cent omhoog.