Volkswagen onderzoekt of het mogelijk is om schadeclaims in te dienen tegen de voormalige topman Martin Winterkorn voor zijn rol bij het dieselschandaal.

Dat bevestigt een woordvoerder van het autobedrijf zondag.

Volkswagen raakte in het najaar van 2015 in opspraak toen bleek dat hij jarenlang vals had gespeeld bij toelatingstests voor dieselmotoren.

Die waren voorzien van verboden software waardoor ze in het laboratorium veel schoner leken dan ze bij normaal gebruik op de openbare weg waren. Kort nadat het dieselschandaal aan het licht kwam, stapte Winterkorn op als baas van de Duitse automaker.

Volgens de zegsman wordt er al enige tijd onderzoek gedaan of er schadeclaims ingediend kunnen worden tegen de zeventigjarige Winterkorn. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door onafhankelijk autoriteiten.

Vermogen

De gevallen topman verdiende tientallen miljoenen bij het autoconcern en loopt volgens kenners in Duitse media de kans om zijn vermogen nu te verliezen.

Winterkorn werd vorige week in de Verenigde Staten al aangeklaagd vanwege zijn rol in de affaire. Hij wordt beschuldigd van samenzwering en het overtreden van milieuregels. De affaire zelf heeft al geleid tot de nodige boetes en schikkingen, waar vele miljarden mee gemoeid zijn.

In de Verenigde Staten zijn eerder al enkele voormalige medewerkers van Volkswagen veroordeeld tot gevangenisstraffen. Ook lopen talloze schadeclaims tegen het bedrijf.