Volkswagen gaat Duitse kopers van auto's met een dieselmotor vanaf april een inruilgarantie geven.

Als de klanten binnen drie jaar na aankoop van een dieselauto getroffen worden door een rijverbod in hun woonplaats of werkplaats, dan kunnen ze hun auto inruilen voor een model met een andere krachtbron.

Volkswagen heeft ook een inruilactie voor oudere diesels. Daarmee wil het bedrijf de verkoop van modellen met dieselmotoren op peil houden.

In Duitsland staat de diesel ter discussie sinds het emissieschandaal. Steden mogen daar een verbod instellen voor dieselvoertuigen. BMW gaf leaserijders al de mogelijkheid hun diesels in te ruilen.

In het najaar van 2015 raakte Volkswagen in opspraak toen bleek dat het bedrijf jarenlang vals had gespeeld bij toelatingstests voor dieselmotoren. Miljoenen dieselauto's waren voorzien van technologie die ervoor zorgde dat ze in testsituaties veel milieuvriendelijker leken dan zij in de dagelijkse praktijk waren.

Stallen

Volkswagen gaat tevens 37 parkeerterreinen in de Verenigde Staten huren om circa 300.000 dieselwagens te stallen, waaronder een stuk grond in de Californische woestijn bij Victorville.

Het gaat om auto's die het Duitse autoconcern heeft teruggekocht van klanten naar aanleiding van het dieselschandaal, schrijft de Duitse krant Handelsblatt donderdag. Er worden daarnaast sjoemelsdiesels geparkeerd in een in onbruik geraakt voetbalstadion in Detroit en op het terrein van een voormalige papierfabriek in Minnesota.

Volkswagen heeft tegen Handelsblatt gezegd dat het een tijdelijke oplossing betreft en dat het bedrijf de auto's gewoon blijft onderhouden.

Als de Amerikaanse autoriteiten akkoord zijn met aanpassingen aan de wagens dan gaan ze in de verkoop of worden ze geëxporteerd.