Landen in de Europese Unie zijn miljarden euro's aan belasting misgelopen door het dieselschandaal. De verliezen bedroegen tussen 2010 en 2016 iets meer dan 46 miljard euro.

De Duitse partij De Groenen, die zitting heeft in het Europees Parlement, deed hiernaar onderzoek in Europa.

In Duitsland, Nederland en andere landen hangt de motorrijtuigenbelasting onder meer af van de uitstoot van klimaatschadelijke koolstofdioxide (CO2). Omdat de opgegeven testwaarden vaak te laag waren, zijn volgens de studie miljarden aan de staat ontsnapt, meldt de Duitse krant Am Sonntag

In 2016 liepen elf landen iets minder dan 11,3 miljard euro mis. Tussen 2010 en 2016 bedroegen de fiscale verliezen iets meer dan 46 miljard euro. Duitsland verloor daarbij een goede 4 miljard euro. 

"Het uitlaatgasschandaal ontpopt zich tot een echt belastingprobleem", zegt de woordvoerder van De Groenen. "De fraude van autofabrikanten is niet alleen schadelijk voor de gezondheid en het milieu, maar ook voor de overheidsfinanciën", aldus de woordvoerder.

Nieuwe testen

De studie richtte zich op de belastingimpact van de sjoemeldiesels in Duitsland, Oostenrijk, België, Denemarken, Finland, Frankrijk, Luxemburg, Nederland, Spanje, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Die landen waren goed voor meer dan 60 procent van de totale voertuigregistraties in alle EU-landen. 

Vanaf september 2018 gelden nieuwe emissietests in de EU. Voertuigen worden dan ook getest onder echte wegomstandigheden.