De Amerikaanse aanklager wil dat voormalig Volkswagen-medewerker James Liang een celstraf krijgt van drie jaar voor zijn rol in het dieselschandaal.

Liang heeft al bekend schuldig te zijn en op 25 augustus doet de rechter uitspraak in de zaak. Hij werkte bij de automaker als techneut. 

Volgens de aanklager heeft Liang, die meer dan dertig jaar bij Volkswagen heeft gewerkt, een inkijkje gegeven in hoe het bedrijf "het morele kompas verloor in een zoektocht naar marktaandeel en bedrijfswinst".

Eerder deze maand bekende een voormalig bestuurder bij Volkswagen, Oliver Schmidt, ook schuld in een andere zaak over het dieselschandaal.

Schmidt loopt het risico zeven jaar de gevangenis in te moeten en een boete van 400.000 dollar te moeten betalen. In totaal zijn acht huidige en voormalige Volkswagen-managers aangeklaagd in de Verenigde Staten.

Volkswagen zelf heeft in maart in een schikking met de Amerikaanse autoriteiten schuld bekend. Het schandaal heeft de Duitse autofabrikant inmiddels al zo’n 25 miljard dollar (21,2 miljard euro) gekost.