Volkswagen heeft onder valse voorwendselen een lening van 400 miljoen euro van de Europese Investeringsbank (EIB) verkregen voor de ontwikkeling van schonere motoren.

Dat blijkt dinsdag uit onderzoek van de Europese fraudedienst OLAF.

De EIB bevestigt dinsdag op de hoogte te zijn gesteld door OLAF en beraadt zich op verdere stappen. De lening is al in 2014 terugbetaald en de relatie met Volkswagen bekoelde vanwege het fraudeonderzoek al begin 2016.

De EIB heeft sinds 1990 ongeveer 4,5 miljard euro tegen gunstige voorwaarden geleend aan Volkswagen in Europa. Ongeveer een derde van het geld was bedoeld voor de ontwikkeling van technologieën om de milieu-impact van personenwagens te verbeteren.

Misleid

EIB-directeur Werner Hoyer zegt ''erg teleurgesteld" te zijn over de bevindingen van OLAF. Hij stelt dat de EIB door het bedrijf is misleid.

"We kunnen niet uitsluiten dat een van onze leningen gekoppeld is aan de ontwikkeling van technologieën om de uitstoot te manipuleren", aldus Hoyer.

Bedrogen

''De duizenden geweldige werknemers van VW moeten zich bedrogen voelen", aldus Hoyer. ''We gaan ons beraden op de beschikbare en passende actie."

OLAF heeft het rapport naar het Openbaar Ministerie in het Duitse Braunschweig gestuurd. Het Openbaar Ministerie doet strafrechtelijk onderzoek naar Volkswagen. De EU-dienst kan zelf geen juridische maatregelen treffen.

In september 2015 bekende de Duitse autofabrikant grootschalige fraude met dieselauto's in de Verenigde Staten. Met sjoemelsoftware werden schone auto's op de markt gebracht die in werkelijkheid veel meer uitstootten.