Volkswagen moet duidelijker maken dat klanten met een diesel die mankementen ervaren na een update, die kosteloos kunnen laten repareren.

Auto-eigenaren die al betaald hebben, moeten dat geld terugkrijgen. "Volkswagen speelt verstoppertje en dat kan en mag niet", aldus Bart Combée, directeur Consumentenbond, maandag in een persbericht.

"We roepen Volkswagen op om actief bezitters van sjoemeldiesels te benaderen en te informeren over de mogelijke schade ten gevolge van een update en over de garanties die het bedrijf geeft. Dat geldt ook voor degenen die de reparatie al zelf hebben betaald."

De Consumentenbond heeft aan toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) gevraagd om in actie te komen als Volkswagen geen gehoor aan de oproep geeft.

De belangenclub krijgt signalen dat na de update voor Volkswagen-diesels er problemen ontstaan. Meest gehoorde klachten zijn een defecte EGR-klep en verminderd vermogen van de auto.

"Garagehouders lijken vervolgens willekeurig om te gaan met de nota voor de reparatie", aldus Combée. Sommige consumenten betalen niks, soms wordt een paar honderd euro betaald en een enkeling kreeg een rekening van 1.500 euro.

"Het is echter niet aan consumenten om te betalen wanneer iets stukgaat nadat de monteur eraan geknutseld heeft", meent de Consumentenbond.