Duitsland komt met nieuw instituut voor controle uitstoot dieselauto's

Duitsland wil een nieuw instituut oprichten om de uitstoot van dieselauto's te controleren. Hiermee moet het vertrouwen van de consument worden hersteld.

Het Duitse ministerie van Transport kondigt de maatregelen dinsdag aan, nadat bleek dat opnieuw twee modellen meer CO2 uitstootten dan toegestaan.

Het ministerie plande de controle van 29 verschillende automodellen. Tien modellen moeten nog worden getest en zeventien doorstonden de controles. Voor een  Opel Zafira en een Smart Fortwo geldt dat de norm werd overschreden. Bij de Smart is nog wel nader onderzoek vereist.

Omdat er zorgen zijn dat de het huidige controleorgaan te dicht bij de auto-industrie staat, zal het nieuwe instituut bestaan uit zowel mensen uit de auto-industrie, als medewerkers van het ministerie, klanten en milieugroepen.

Zij zullen jaarlijks ongeveer zeventig automodellen testen, meldt de Duitse krant Frankfurter Allgemeine. De testresultaten zullen openbaar worden gemaakt, om het voor de consument mogelijk te maken de uitstoot te vergelijken. Naar verwachting kost het project rond de twee miljoen euro per jaar.

Lees meer over:
Tip de redactie