'Toezichthouder onderzocht sjoemelsoftware Fiat al in 2015'

De Amerikaanse milieutoezichthouder EPA waarschuwde autofabrikant Fiat Chrysler in 2015 al dat het concern verdacht werd van het gebruik van illegale emissiesoftware.

Dit is ruim een jaar voordat er een formele beschuldiging werd geuit door de EPA, meldt The Wall Street Journal op basis van e-mails van de EPA. 

EPA onderzocht de dieselauto's van Fiat Chrysler na het schandaal bij Volkswagen. Binnen enkele weken had de organisatie al het vermoeden dat ook de Italiaans-Amerikaanse automaker sjoemelsoftware gebruikte.

Volgens Fiat Chrysler laten de e-mails die nu naar buiten komen, zien dat het bedrijf altijd heeft meegewerkt met de autoriteiten. Het concern ontkent ook moedwillig emissietesten te hebben gesaboteerd met de software en heeft een oplossing aangeboden voor de betreffende modellen.

Het zou gaan om in totaal zo'n 104.000 dieselwagens. De software zou sinds 2014 worden gebruikt in de modellen van Fiat. Vorige maand werd al gemeld dat justitie in de Verenigde Staten een aanklacht heeft ingediend tegen Fiat Chrysler.

In totaal zijn er zes automakers beschuldigd van het gebruik van sjoemelsoftware. Ook de Amerikaanse branchegenoot General Motors (GM) wordt aangeklaagd door de autoriteiten. GM wordt ervan beschuldigd in twee modellen die tussen 2011 en 2016 werden geproduceerd sjoemelsoftware te hebben geïnstalleerd.

Lees meer over:
Tip de redactie