De Nederlandse stichting Car Claim bereidt een juridische procedure voor tegen Volkswagen, leverancier Bosch en Nederlandse verkopers van Volkswagen.

De procedure zou worden gestart namens ongeveer 180.000 autobezitters die zijn gedupeerd door de dieselgate, meldt de stichting dinsdag.

De stichting wil dat de autobezitters een "redelijke compensatie" ontvangen voor de nadelige gevolgen van de emissiefraude, en dat Volkswagen hen garandeert dat ze in de toekomst zonder mogelijke consequenties hun auto kunnen blijven gebruiken.

In de Telegraaf zegt bestuurslid Guido van Woerkom dat de stichting in het uiterste geval ontbinding van het koopcontract eist. Dat zou betekenen dat bezitters van een Volkswagen hun auto moeten kunnen inleveren en de nieuwprijs terugkrijgen. Dat zou een schadepost tot 4,5 miljard euro opleveren.

Van Woerkom: "Vanaf de oprichting heeft de stichting zich ingespannen om samen met Volkswagen en Bosch tot een passende oplossing voor de gedupeerde autobezitters te komen, maar tot dusver helaas zonder resultaat. Wij zien nu geen andere mogelijkheid om alle getroffen autobezitters te mobiliseren om Volkswagen, Bosch en de lokale handelaren hun verantwoordelijkheid te nemen en met een redelijke oplossing te laten komen."

De stichting zegt nadrukkelijk samenwerking te zoeken met andere Europese belangenorganisaties of juridische initiatieven. Er wordt al samengewerkt met een Brits advocatenkantoor dat 41.000 auto-eigenaren vertegenwoordigt en met consumenteninitiatieven in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.