Topman Rupert Stadler van Audi wordt mogelijk op korte termijn de laan uitgestuurd vanwege het dieselschandaal bij het Duitse automerk. 

Het Duitse Der Spiegel meldt dat vrijdag op basis van ingewijden bij het bedrijf.

Het Duitse ministerie van Transport heeft geëist dat Audi 24.000 voertuigen van de types A7 en A8 terugroept vanwege het manipuleren van emissietesten.

Ook in de Verenigde Staten heeft Audi dieselauto's verkocht die waren uitgerust met software om de uitstoot te manipuleren. In maart deden de Duitse autoriteiten nog invallen bij Audi in verband met de zaak. In Nederland gaat de terugroepactie om enkele tientallen wagens die een software-update krijgen, meldde importeur Pon.

Volgens een bron is nu de maat vol wat betreft Stadler en is zijn ontslag aanstaande. In mei werd zijn contract juist nog met vijf jaar verlengd. Stadler staat sinds 2007 aan het hoofd van Audi, een dochterbedrijf van Volkswagen.

Stikstofoxide 

Zo'n 14.000 van de betrokken auto's hebben een Duitse registratie. De betreffende Audi-modellen stoten ongeveer het dubbele van de toegestane hoeveelheid stikstofoxide uit wanneer het stuur meer dan 15 graden is gedraaid. Bij emissietests staan de auto's op een rollerbank en draait het stuur niet of nauwelijks.

VW had tot nu toe volgehouden dat de software in de betreffende EA 189-dieselmotor aan de Europese wet voldoet. De luxewagens zijn tussen 2009 en 2013 gebouwd.

Volkswagen

In de herfst van 2015 kwam het Volkswagenconcern voor het eerst in opspraak in de Verenigde Staten vanwege software die testomstandigheden kon herkennen en dan zorgde voor minder uitstoot.

In normale omstandigheden voldeden veel diesels echter niet aan de gestelde richtlijnen. Onder de toen betrokken auto's waren ook al Audi-modellen. Toen ging het om de A6, A7 en Q7.