Brussel start zaak tegen Italië om dieselschandaal

De Europese Commissie is een juridische procedure begonnen tegen Italië vanwege het dieselschandaal. 

Autofabrikant Fiat Chrysler heeft in Italië goedgekeurde dieselwagens op de markt gebracht die dankzij sjoemelsoftware minder CO2 leken uit te stoten dan ze daadwerkelijk deden.

De zogenoemde inbreukprocedure volgt op stappen die Brussel in december al nam tegen zeven EU-landen, waaronder Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, omdat ze hebben verzaakt de dieselfraude bij Volkswagen boven water te krijgen.

Bovendien werden de betrokken fabrikanten niet aangepakt toen de fraude aan het licht kwam.

Testen

De nationale autoriteiten, zoals in Nederland de RDW, zijn verantwoordelijk voor het testen van de motoren op de uitstoot van schadelijke gassen, de typegoedkeuring van auto's en het markttoezicht.

De commissie werd door Duitsland geattendeerd op gesjoemel bij Fiat. Italië moet binnen twee maanden tekst en uitleg geven maar ontkent fraude bij Fiat tot nu toe. De commissie kan uiteindelijk naar de Europese rechter stappen.

Soap

Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) noemt de Fiat-zaak ''een soap". "Het is hoog tijd dat er orde op zaken wordt gesteld. Deze affaire onderstreept opnieuw het belang van onafhankelijk Europees toezicht, zodat EU-landen niet langer voor hun eigen industrieën een oogje kunnen toeknijpen."

De eind 2015 ingestelde speciale 'dieselgatecommissie' van het parlement concludeerde in april dat de lidstaten en de Europese Commissie hebben gefaald in het toezicht op de autofabrikanten en keuringsinstanties.

Het EU-parlement verwierp in april echter een voorstel voor de oprichting van een EU-agentschap boven de nationale instanties.

Lees meer over:
Tip de redactie