De Duitse autofabrikant  Volkswagen krijgt in de Verenigde Staten (VS) een boete van 2,8 miljard dollar (2,6 miljard euro) opgelegd vanwege het gesjoemel met dieselmotoren.

Volkswagen krijgt de boete opgelegd van een Amerikaanse rechter nadat het bedrijf  zes weken eerder schuld heeft bekend in een schikkingszaak met de Amerikaanse justitie, melden verschillende Amerikaanse media vrijdag.

Volkswagen heeft jarenlang met behulp van software strenge milieueisen omzeild door de uitstootgassen van dieselvoertuigen kunstmatig laag te houden wanneer de auto werd getest in de garage. 

Volkswagen geeft toe dat het deze truc bij 600.000 voertuigen in de VS heeft gebruikt.

Daarnaast betaalt Volkswagen 1,5 miljard dollar (1,4 miljard euro) in een rechtszaak die de Amerikaanse overheid tegen de autobouwer had aangespannen. Ook wordt er 11 miljard dollar (10,3 miljard euro) opzijgezet om auto's terug te kopen van gedupeerde consumenten. 

Bekentenis

De schuldbekentenis is onderdeel van een overeenkomst die in januari werd gesloten tussen de automaker en Amerikaanse justitie. Volkswagen betaalt 4,3 miljard dollar aan Amerikaanse autoriteiten om verdere vervolging vanwege het dieselschandaal in de VS te ontlopen.

Daarnaast beloofde het bedrijf forse hervormingen. Zo wordt een onafhankelijke toezichthouder aangetrokken, die de komende drie jaar de bedrijfsvoering controleert.