De Duitse openbaar aanklager heeft bij een huiszoeking bij oud Volkswagen-topman Martin Winterkorn begin dit jaar fragmenten van getuigenverklaringen van een oud VW-manager gevonden.

Dat meldt de Duitse krant Bild am Sonntag zondag. Het is onduidelijk hoe Winterkorn aan deze interne papieren van de openbaar aanklager zou zijn gekomen.

Een woordvoerder van het Staatsanwaltschaft Braunschweig laat in de krant weten dat getuigen "in principe" niet eens zelf een kopie ontvangen van hetgeen ze hebben verklaard.

Doorzoeking

De papieren werden gevonden tijdens een grote doorzoekingsactie in januari. In totaal werden 28 woningen en bedrijfsruimtes rondom Wolfsburg, Gifhorn en Braunschweig doorzocht.

De Duitse openbaar aanklager stelde een onderzoek in naar Winterkorn vanwege vermoedelijke betrokkenheid bij het dieselschandaal. Er waren aanwijzingen dat de oud-topman al eerder over de sjoemelsoftware wist dan hij beweerde. 

Winterkorn zegt zelf pas vlak voor zijn aftreden van de sjoemelsoftware te hebben geweten. Hij trad kort na de onthulling van het dieselschandaal af.

Als Winterkorn schuldig wordt bevonden aan fraude, kan hij maximaal tien jaar celstraf krijgen.