Winst Volkswagen stijgt flink in vierde kwartaal van 2016

Volkswagen lijkt het omvangrijke dieselschandaal goeddeels achter zich te hebben gelaten. De Duitse automaker zag de winstgevendheid in het vierde kwartaal stevig verbeteren.

Daarbij plukte het concern de vruchten van de reorganisatie die eerder in gang werd gezet. Volgens topman Matthias Müller heeft Volkswagen de boel weer op de rit, zo zegt hij in een toelichting.

Volkswagen zette over de laatste maanden van 2016 een positief bedrijfsresultaat van 625 miljoen euro in de boeken. Een jaar eerder was dit nog een verlies van 127 miljoen euro. De automaker sprak van recordverkopen en fors gestegen winstmarges.

Boetes

Het is voor Volkswagen van het grootste belang de winstgevendheid op te schroeven, omdat het dieselschandaal er stevig inhakt. In totaal moet het bedrijf 22,6 miljard euro spenderen aan boetes, reparatiekosten en het terugkopen van auto's.

"Er zijn nog teamleden bezig met dit onderwerp, maar het vraagt niet meer zoveel tijd en mankracht als in het afgelopen jaar", aldus Müller.

Beloning

Het autobedrijf kwam dinsdag ook met zijn jaarverslag. Daaruit blijkt dat topman Müller vorig jaar een beloning ontving van 7,25 miljoen euro. Zijn voorganger Martin Winterkorn, die opstapte vanwege het dieselschandaal, kreeg vaak meer dan 17 miljoen euro.

Volkswagen heeft het beloningsbeleid voor het topmanagement aan banden gelegd na de kritiek die het bedrijf kreeg vanwege het gesjoemel met de uitstoot van dieselmotoren.

Lees meer over:
Tip de redactie