Ferdinand Piëch, voormalig voorzitter van de raad van toezicht bij Volkswagen, weigert te getuigen in een onderzoek naar de mogelijke rol van de Duitse overheid in het dieselschandaal. 

Dat zegt de advocaat van de oud-topman. Piëch, die medeverantwoordelijk was voor de wereldwijde expansie van de automaker, getuigde in april wel al tegenover advocaten van het Amerikaanse advocatenkantoor Jones Day.

"De uitspraken die hij toen heeft gedaan, waren alleen gericht aan de advocaten van Jones Day en de officieren van justitie. Ze waren niet voor de media bedoeld", aldus advocaat Gerhard Strate.

Piëch kwam eerder deze week onder vuur te liggen nadat hij via tabloid Bild verklaarde dat andere leden van de raad van toezicht van Volkswagen al eerder op de hoogte waren van het dieselschandaal bij het concern.

De beschuldigingen hebben onder meer betrekking op Stephan Weil, de minister-president van de Duitse deelstaat Nedersaksen en Bernd Osterloh, voorzitter van de ondernemingsraad.

Volkswagen verwerpt de beschuldigingen. Piëch zelf heeft de beschuldigingen nog niet herhaald tegen andere media. De automaker zegt voorzichtig de mogelijkheid van maatregelen tegen Piëch te overwegen.