Het Franse Openbaar Ministerie (OM) is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar de uitstoot van diesels van autofabrikant Renault.

Mogelijk heeft het bedrijf gefraudeerd met de uitstootwaarden, meldt een woordvoerder van het Franse OM vrijdag.

Het strafrechtelijke onderzoek volgt op een eerder onderzoek van de autoriteiten. In januari vorig jaar zijn er al doorzoekingen bij het bedrijf geweest. Er is nu voldoende materiaal gevonden om het onderzoek voort te zetten.

Rechtszaak

Drie onderzoeksrechters houden zich nu met de zaak bezig. De zaak is te vergelijken met het gesjoemel met de uitstootgegevens van dieselmotoren van Volkswagen. De onderzoeksrechters zullen beoordelen of er een rechtszaak moet worden aangespannen tegen Renault.

De Franse autofabrikant erkende in een reactie dat er een strafrechtelijk onderzoek is geopend. Het bedrijf respecteert naar eigen zeggen alle wetten rond uitstoot en stelde dat zijn voertuigen niet zijn uitgerust met software om emissiefraude te kunnen plegen.

Commissie

In de nasleep van het dieselschandaal van Volkswagen constateerde een commissie van onafhankelijke experts aanzienlijke overschrijdingen van de uitstootnormen bij in Frankrijk verkochte diesels van verschillende fabrikanten. Het ging ook om diesels van Renault.

Beleggers reageren negatief op het nieuws. Het aandeel stond vrijdag voor het middaguur 4,2 procent in de min. Wat later op de middag werd het verlies beperkt tot ruim 2 procent.

Fiat Chrysler

Deze week beschuldigde de Amerikaanse milieuautoriteit Fiat Chrysler van misbruik van sjoemelsoftware in dieselauto's in de Verenigde staten.

In september 2015 werd bij het Duitse Volkswagen voor het eerst geconstateerd dat voertuigen met een dieselmotor opzettelijk de strenge milieunormen omzeilen zodra de auto's in de garage worden getest. In werkelijkheid is de uitstoot van de diesels vele malen hoger.