Volkswagen is dicht bij een schikking met het Amerikaanse ministerie van Justitie. Daarmee wil de automaker het strafrechtelijk onderzoek in de Verenigde Staten afronden.

Dat schrijft The New York Times zaterdag op basis van bronnen die betrokken zijn bij de onderhandelingen. Vollkswagen zou het dieselschandaal afkopen voor ongeveer 2 miljard dollar (1,9 miljard euro).

Volgens betrokkenen wil het bedrijf de overeenkomst afhandelen voordat Donald Trump wordt ingezworen als president van de Verenigde Staten. Doordat er dan een nieuw team van medewerkers bij het ministerie aantreedt, zou de zaak aanzienlijke vertraging oplopen.

Volskwagen raakte in het najaar van 2015 in opspraak toen bleek dat geknoeid was met de emissiewaarden van miljoenen diesels.

Schuld

Het is de verwachting dat het bedrijf als onderdeel van de overeenkomst schuld bekent, zegt een van de bronnen tegen de krant. De overeenkomst zou volgende week bekend worden gemaakt. Volkswagen wilde tegenover Duitse media niet op de berichtgeving reageren.

Eerder schikte Volkswagen al in een zaak met toezichthouders en eigenaren van dieselwagens. Het ging toen om een schikking ter waarde van 14,7 miljard dollar (ruim 13,9 miljard euro). De schikking betrof eigenaren van zo'n 475.000 diesels met sjoemelsoftware.

Volkswagen beloofde ruim 10 miljard dollar te besteden aan het terugkopen van auto's en het compenseren van eigenaren. De rest van het bedrag gaat onder meer naar programma's ter compensatie van de te hoge uitstoot.