Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) start een onderzoek naar het manipuleren van de uitstootgassen van Volkswagen in Nederland.

Er wordt gekeken of de consumentenregels zijn overtreden, laat ACM maandag weten.

In Nederland zijn 160.000 auto’s van Volkswagen verkocht die met behulp van software emissietests omzeilen.

De consumentenbond, die om het onderzoek had gevraagd, wil weten of consumenten zijn misleid bij de aankoop van hun auto. De resultaten van het onderzoek worden in de eerste helft van 2017 verwacht.

Volkswagen heeft dieselmotoren uitgerust met software die ervoor zorgt dat de uitstoot minder schadelijk is tijdens een controle in de garage dan tijdens normaal gebruik buiten op de weg.

Het bedrijf overtreedt hiermee de regels en houdt zich niet aan de gestelde milieunormen. Volkswagen heeft het gebruik van die software inmiddels toegegeven.

Boete

De overtreding van consumentenregels kan Volkswagen een boete van maximaal 450.000 euro per overtreding kosten, liet een woordvoerster van de ACM weten. Dat geld vloeit in de staatskas. Daarnaast kan een uitspraak van de toezichthouder helpen bij schadeclaims die gedupeerde autobezitters willen indienen bij Volkswagen.

De Consumentenbond reageerde dan ook verheugd op het onderzoek. ''Met een uitspraak van de ACM krijgen we wellicht Volkswagen weer aan tafel om te praten over een compensatieregeling voor Europese consumenten'', stelde directeur Bart Combée.