EU start zaak tegen zeven landen om dieselschandaal Volkswagen

De Europese Commissie start een juridische procedure tegen Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en vijf andere landen vanwege het Volkswagen-emissieschandaal. 

De EU verwijt de landen dat ze geen controles hebben uitgevoerd op de naleving van regels.

Eurocommissaris Elżbieta Bieńkowska (Interne Markt) zegt dat autofabrikanten zich moeten houden aan de wet, maar dat de nationale overheden ook ervoor moeten zorgen dat de bedrijven zich in de praktijk aan de regels houden. 

Illegaal 

Tsjechië, Griekenland en Litouwen wordt verweten helemaal geen straffen te hebben verwerkt in hun nationale wetgeving voor de overtredingen van Volkswagen. Duitsland, Luxemburg, Spanje en het Verenigd Koninkrijk zouden volgens de commissie regels niet hebben toegepast.

Verder vindt de commissie dat het Verenigd Koninkrijk en Duitsland illegaal hebben gehandeld door resultaten uit hun nationale onderzoeken naar de emissies van stikstofoxide van Volkswagen-modellen niet te delen met Brussel.

De landen hebben twee maanden om te reageren.

VS

In 2015 kwam Volkswagen onder grote druk te staan nadat in de VS werd ontdekt dat dieselmotoren van de Duitse autofabrikant met behulp van software milieutesten omzeilden.  

De motoren zijn uitgerust met software die ervoor zorgt dat de uitstoot minder schadelijk is tijdens een controle in de garage dan tijdens normaal gebruik buiten op de weg.

Lees meer over:
Tip de redactie