Een Amerikaanse milieutoezichthouder heeft software in een voertuig van Audi gevonden die de CO2-uitstoot van de auto verlaagt als er een controle plaatsvindt.

De California Air Resources Board (CARB) ontdekte de software afgelopen zomer in een auto met een automatische versnellingsbak, meldt het Duitse weekblad Bild am Sonntag.

De technologie zou niet hetzelfde zijn als de software die eerder een schandaal veroorzaakte bij het moederbedrijf van Audi, Volkswagen. Dit nieuwe apparaat zou ook gebruikt worden in benzine-auto's.

Laboratorium

De nieuw ontdekte software kon zien of het stuur van de auto gedraaid was tijdens het rijden. Als het stuur niet was gedraaid, zou dit wijzen op laboratoriumomstandigheden en werd een speciaal programma aangezet dat zorgde voor een lagere CO2-uitstoot.

Audi zou zijn gestopt met het gebruik van de software in mei dit jaar, net voordat de toezichthouder op de software stuitte in een ouder model. Naar verluidt werden sommige technici geschorst vanwege betrokkenheid bij de zaak.

Audi en CARB waren niet direct bereikbaar voor commentaar.