Een Amerikaanse federale rechter heeft een schikking van Volkswagen met toezichthouders en eigenaren van dieselwagens goedgekeurd.

Het gaat om een schikking ter waarde van 14,7 miljard dollar (ruim 13,5 miljard euro). De schikking betreft eigenaren van zo'n 475.000 diesels met sjoemelsoftware.

De Duitse autofabrikant begint halverwege november met het terugkopen van de diesels. Deze wagens stoten in sommige gevallen veertig keer meer uit dan wettelijk is toegestaan.

Volkswagen heeft beloofd ruim 10 miljard dollar te besteden aan het terugkopen van auto's en het compenseren van eigenaren. De rest van het bedrag gaat onder meer naar programma's ter compensatie van de te hoge uitstoot. Mogelijk mag de fabrikant ook wagens aanpassen als de toezichthouders die aanpassingen goedkeuren.

In totaal zal het concern in de VS tot 16,5 miljard dollar besteden aan het afwikkelen van het dieselschandaal. Daarin zijn ook betalingen aan autodealers, Amerikaanse staten en advocaatkosten opgenomen.

Het bedrijf kan nog meer kosten verwachten, aangezien er nog meerdere rechtszaken tegen Volkswagen lopen.

Volkswagen gaf in september 2015 toe software in auto's te hebben geïnstalleerd die diesels tijdens emissietesten schoner lieten lijken dan ze daadwerkelijk waren.