'Volkswagen betaalt 175 miljoen aan advocaten autobezitters'

Volkswagen heeft ingestemd met het betalen van een vergoeding van 175 miljoen dollar (159,5 miljoen euro) aan de advocaten van Amerikaanse Volkswagenbezitters. 

Dat meldt persbureau Reuters op basis van anonieme bronnen.

Het bedrag, dat nog moet worden goedgekeurd door een federale rechter, betreft een vergoeding voor de proceskosten van de advocaten die zijn gemaakt in de aanloop naar een schikking tussen het bedrijf, de overheid en 475.000 Volkswagens-bezitters.

De schikking met een waarde van 14.7 miljard dollar gaat specifiek om auto's met een 2.0 liter dieselmotor, die met behulp van zogenoemde sjoemelsoftware aan milieueisen voldoen.

In augustus meldden de advocaten nog dat zij een bedrag van 324 miljoen dollar voor het honorarium en nog eens ruim 8 miljoen voor "onkosten" wilden zien. Zowel de advocaten als Volkswagen wilden niet reageren, aldus Reuters.

Het nu overeengekomen bedrag van 175 miljoen dollar maakt geen deel uit van het bedrag dat wordt gereserveerd voor het compenseren van de autobezitters. 

Verkoop

Die compensatieregeling, die ook nog ter goedkeuring bij de rechter ligt, biedt de eigenaren de mogelijkheid om hun dieselauto terug te verkopen aan Volkswagen. Ze zouden ook kunnen kiezen voor een reparatie die ervoor zorgt dat de auto aan de Amerikaanse milieu-eisen voldoet, schrijft The Wall Street Journal.

Het is niet de eerste overeenkomst die Volkswagen sluit in de nasleep van het dieselschandaal. Begin oktober ging het bedrijf nog akkoord met een betaling van 1,2 miljard dollar (1 miljard euro) aan Amerikaanse autodealers.

Daarmee komt het totaal aan kosten die Volkswagen in Amerika maakte na het dieselschandaal op 16,7 miljard dollar te staan. De kosten bestaan vooral uit claims van overheden, toezichthouders, autodealers en autobezitters.

Lees meer over:
Tip de redactie