Helft door RDW onderzochte diesels stoot te veel uit

De helft van de door de RDW onderzochte dieselauto's in Nederland stoten meer uit dan toegestaan is. De RDW heeft dertig modellen van acht verschillende merken nader bekeken.

Bij zestien van de dertig onderzochte modellen werd op de weg een significante hogere uitstoot gemeten dan tijdens de toelatingstest, meldt de RDW vrijdag. De instelling deed het onderzoek naar aanleiding van het dieselschandaal bij Volkswagen.

Het ging onder meer om de Jeep Wrangler Unlimited Van, de Jeep Grand Cherokee Van, de Volvo XC90, de Opel Mokka, Suzuki SX4, Kia Sorrento, de Suzuki Vitara en meerdere modellen van Chevrolet.

De afwijkingen zijn geconstateerd na variaties in snelheid, tijd, afstand en de buitentemperatuur. "Deze afwijking is in basis verboden, tenzij daar aantoonbaar een noodzaak voor is om bijvoorbeeld motorschade te voorkomen", aldus de Rijksdienst. De uitstootwaarden mogen dan afwijken van de waarden die fabrikanten beloven.

Rollerbank

"De RDW gaat een aantal voertuigen met afwijkend emissiegedrag nader onderzoeken op een rollentestbank, om zo een nauwkeuriger beeld te krijgen van de geconstateerde afwijkingen." 

De betreffende fabrikanten moeten daarna aantonen dat de afwijkingen inderdaad zijn toegestaan. Als dit niet het geval is, dan kan dit tot terugroepacties leiden. 

Vervolgstappen

"Afhankelijk van de geleverde bewijslast neemt de RDW vervolgstappen. Indien het bewijs onvoldoende is, dan moeten noodzakelijke verbeteringen in nieuwe auto's zo snel mogelijk doorgevoerd worden." 

De RDW vond bij de Suzuki Swift, de Volvo V50, de Volvo V40, de Volvo Cross Country, de Isuzu D-Max, de Chevrolet Captiva, de Kia Venga, de Opel Natara meerdere modellen van Hyundai juist geen onverklaarbare verschillen.

Het gesjoemel met uitstootwaarden kwam voor het eerst aan het licht in de Verenigde Staten. Autoriteiten ontdekten dat Volkswagens met een dieselmotor niet aan de milieueisen voldeden. Er zijn miljoenen auto's teruggeroepen en er worden megaclaims voorbereid.

Lees meer over:
Tip de redactie