Niet Volkswagen, maar dochterconcern Audi zou de sjoemelsoftware hebben gebouwd waarmee het bedrijf in opspraak raakte. Vier topingenieurs van Audi zijn om die reden op non-actief gesteld.

De motorontwikkelaars zouden jaren bezig zijn geweest met de ontwikkeling van de sjoemelsoftware, zo melden diverse Duitse media woensdag op basis van eigen onderzoek.

De media, waaronder de Süddeutsche Zeitung, hebben de hand weten te leggen op delen van het interne onderzoek bij Volkswagen dat wordt uitgevoerd door het Amerikaanse advocatenkantoor Jones Day.

Daaruit zou blijken dat Audi-ingenieurs nauw betrokken zijn geweest bij de ontwikkeling en toepassing van sjoemelsoftware om emissietests te manipuleren. Al in 2010 zou Audi-topman Rupert Stadler bovendien op de hoogte zijn gebracht van het gesjoemel.

Drijvende kracht

In een e-mail bespraken Audi-managers in 2007 de uitstootnormen in de Verenigde Staten. "Zonder de boel te besodemieteren zal het niet lukken", valt daarin te lezen.

Audi zou ook de drijvende kracht zijn geweest achter het bedrog met de modellen van Volkswagen. Binnen het Volkswagen-concern wordt dochter Audi volgens de Duitse media nu gezien als de moeder van het bedrog. 

Eerder maakte Audi wel al bekend dat 600.000 Audi's met een 1,6 en 2,0 liter-motor sjoemelsoftware hadden. Maar daarbij zou toen het initiatief hebben gelegen bij de Volkswagen-poot van het concern. Nu blijkt dat ook 3,0 liter-motoren zouden zijn uitgerust met de software. 

Audi wil niet op de aantijgingen reageren zolang in de Verenigde Staten nog onderzoek loopt naar het dieselschandaal. In Duitsland doet justitie nog vooronderzoek.