Het justitiële onderzoek naar voormalig Volkswagen-topman Martin Winterkorn wordt mogelijk uitgebreid naar de gehele toenmalige top.

Winterkorn en Herbert Diess, het hoofd van de personenauto's van het merk, worden al verdacht van marktmanipulatie.

De bestuurders zouden hebben nagelaten tijdig openheid van zaken te geven over de mogelijke financiële gevolgen van het emissieschandaal rondom het concern. Er zijn volgens de aanklagers ''reële aanwijzingen" dat zij al op de hoogte waren voordat op 22 september naar buiten werd getreden.

Aanklagers in Braunschweig sluiten niet uit dat het onderzoek zich verbreed naar meer verdachten. ''Het aantal verdachten is niet in beton gegoten."

Volgens ingewijden heeft de Duitse financiële waakhond Bafin de zaak aanhangig gemaakt. Bafin zou van mening zijn dat het voltallige bestuur op de hoogte was.

Hoofd personenauto's

Ook huidig bestuursvoorzitter Matthias Müller zat al in het bestuur, als leidinggevende van het merk Porsche. Dat geldt ook voor voorzitter van de raad van toezicht Hans Dieter Pötsch, die destijds financieel directeur was.

Het emissieschandaal kost Volkswagen vele miljarden aan boetes, schadevergoedingen en oplossingen voor gedupeerde autobezitters.

Volkswagen heeft toegegeven uitstoottesten van dieselauto's te hebben gemanipuleerd. Eigenaren van die auto's bleken daardoor in 'vuilere' wagens te rijden dan ze bij de aanschaf dachten.