Kopstukken Volkswagen niet voor de Nederlandse rechter

Een poging om kopstukken van Volkswagen, de Nederlandse auto-importeur Pon en softwareleverancier Bosch onder ede te laten verhoren in een Amsterdamse rechtszaal is op niets uitgelopen.

De rechter heeft een verzoek voor getuigenverhoor donderdag afgewezen.

Claimstichting VolkswagenAudiclaim wilde de twee aan de tand voelen over het dieselschandaal bij de Duitse autofabrikant. Dat is dus niet gelukt. 

Er lopen al verschillende onderzoeken naar het gesjoemel met de milieuvriendelijkheid van Volkswagens. De rechter acht het niet ondenkbaar dat veel van de feiten die de stichting wilde achterhalen, op die manier al aan het licht komen.

De stichting wilde het verhoor van onder meer de inmiddels opgestapte VW-topman Martin Winterkorn gebruiken voor het treffen van een goede schikking over een schadevergoeding. Maar daarvoor is een zogeheten voorlopig getuigenverhoor niet bedoeld, aldus de rechter.

Jammer

Jurist Pieter Lijesen van VolkswagenAudiclaim vindt het jammer dat in de uitspraak geen rekening is gehouden met het feit dat VW in de Verenigde Staten inmiddels aan een schikking werkt, waarbij autobezitters mogelijk kunnen rekenen op een fikse schadevergoeding. Toen de zaak hier voorkwam, betoogde de advocaat van het Duitse concern volgens hem nog dat er geen sprake van schade was.

De claimstichting geeft de moed niet op. De organisatie, die inmiddels zevenduizend bezitters van Volkswagens, Audi's en verwante merken vertegenwoordigt, wil binnenkort een bodemprocedure beginnen. Die zal zich focussen op de schade door de waarde- en prestatievermindering van betrokken auto's.

Lees meer over:
Tip de redactie