Autoconcern Volkswagen heeft voormalig topman Bernd Pischetsrieder na zijn vertrek in 2006 nog vijf jaar lang een miljoenensalaris doorbetaald, waar hij maar een of twee dagen per maand voor hoefde te werken. 

In totaal streek hij zo'n 50 miljoen euro op voor zijn diensten als 'adviseur'. Dat meldt het Duitse blad Welt am Sonntag, zonder zijn bronnen prijs te geven.

Pischetsrieder was van 2002 tot en met 2006 topman van het Volkswagen-concern. Daarvoor was hij tussen 1993 en 1999 de hoogste baas bij concurrent BMW. Bij beide bedrijven moest hij voortijdig het veld ruimen wegens tegenvallende resultaten.

Sinds hij bij Volkswagen de deur achter zich dicht trok heeft de inmiddels 68-jarige Duitser geen bestuursfuncties meer gehad, wel commissariaten en andere bijbanen.

Beloning

Doorgaans krijgen commissarissen en adviseurs bij grote bedrijven geen miljoenensalarissen, maar Pischetsrieder bedong een beloning die vergelijkbaar was met die van zijn opvolger Martin Winterkorn. Daarnaast zou hij op zijn spaarzame werkdagen de beschikking hebben gehad over een bedrijfsvliegtuig om vanuit zijn woonplaats in Beieren op en neer te reizen naar het hoofdkantoor van Volkswagen in Wolfsburg.

Voorzitter Ulrich Hocker van de Duitse belangenvereniging van beleggers spreekt in Bild am Sonntag schande van de gang van zaken. ''Dit is een immorele en excessieve beloning, die ook ten koste gaat van de aandeelhouders'', zei hij. Pischetsrieder zelf wilde tegenover de boulevardkrant niet reageren.