Het emissieschandaal heeft automerk Volkswagen, onderdeel van de Volkswagen Group, een kwartaalverlies opgeleverd van 127 miljoen euro. 

Het belangrijkste merk van het Duitse autoconcern dat verder de merken Skoda, Seat en Audi produceert, had in de laatste drie maanden van 2015 te maken met hoge kosten door reputatieschade en om klanten en autoverkopers tevreden te stellen.

Een jaar eerder boekte Volkswagen nog een kwartaalwinst van 780 miljoen euro. Naast de gevolgen van het dieselschandaal van Volkswagen om dieselauto's milieuvriendelijker te laten lijken, speelden ook lagere verkopen in Rusland en Brazilië het automerk parten.

De grootste divisie van het concern gemeten naar verkoopvolumes en opbrengsten was in heel 2015 goed voor een omzet van 106 miljard euro, een stijging van 7 procent. De operationele winst zakte van 2,5 miljard naar 2,1 miljard euro.

Winterkorn

De opgestapte Volkswagen-topman Martin Winterkorn ontving afgelopen jaar een beloning van 7,3 miljoen euro. Hij kreeg bovenop zijn salaris van 1,4 miljoen euro bonussen van in totaal bijna 5,9 miljoen euro. Vakbonden en Volkswagen kwamen onlangs een inperking van de bonussen overeen, maar dat was pas na het vertrek van Winterkorn.