Volkswagen heeft met de Amerikaanse autoriteiten een overeenkomst gesloten over hoe het concern eigenaren van auto's gaat compenseren na het dieselschandaal.

Gedupeerden met auto's die vanwege sjoemelsoftware andere uitstootwaarden leken te hebben dan in werkelijkheid het geval was, zullen door het autoconcern gecompenseerd worden, melden verschillende Amerikaanse media, waaronder de Financial Times.

In de Verenigde Staten zou de compensatie naar eigenaren van meer dan 600.000 auto's gaan. De rechter deed echter geen uitspraken over de omvang van de groep mensen die gecompenseerd wordt. Wel werd er door de rechter gesteld dat het om een "substantiële compenstatie" gaat. 

De eigenaren van deze auto's kunnen er voor kiezen om hun auto terug te laten kopen door Volkswagen of ze kunnen hun auto op kosten van het concern laten repareren. De kosten die Volkswagen hiervoor moet maken lopen naar verwachting tot in de miljarden euro's. 

Investeringen

Ook zou de overeenkomst een onderdeel bevatten waarin opgenomen is dat Volkswagen financiële inspanningen moet leveren om de uitstoot te corrigeren. Daarnaast zou het bedrijf geld moeten investeren in duurzame technologische ontwikkelingen in de autowereld. 

Woensdag meldde de Duitse krant Die Welt al dat er een overeenkomst op handen zou zijn. Donderdag gold als de deadline voor Volkswagen om tot een akkoord te komen met de Amerikaanse autoriteiten.