'Amerikaanse divisie Volkswagen vernietigde mogelijk bewijs'

Mogelijk is er bij de Amerikaanse divisie van Volkswagen bewijs vernietigd dat te maken heeft met het dieselschandaal.

Een voormalig werknemer van het bedrijf in Michigan beweert dit, zo schrijft Süddeutsche Zeitung zondag .

Samen met televisiezenders NDR en WDR heeft de krant onderzoek gedaan naar de zaak.

De oud-werknemer, een IT'er, werd eind vorig jaar ontslagen nadat hij, naar eigen zeggen, had geprotesteerd tegen de vernietiging van mogelijk bewijs.

Volkswagen kreeg van de Amerikaanse autoriteiten op 18 september te horen dat het concern geen data mocht wissen. Toch is het bedrijf hiermee tot 21 september doorgegaan, aldus de werknemer.

De Duitse media kwamen de zaak op het spoor door een rechtszaak die de werknemer voert tegen zijn ontslag. 

Duitse economie

De Duitse economie zou niet zijn aangetast door het dieselschandaal, verklaarde de belangenorganisatie voor de Duitse Industrie (BDI) zondag. 

"Het label 'Made in Germany' heeft niet te lijden gehad onder de misstanden", aldus voorzitter Ulrich Grillo. "De manipulatie van Volkswagen is onacceptabel, maar heeft gelukkig niet zijn weerslag op de economie gehad." 

Grillo zegt vol vertrouwen te zijn dat Volkswagen het dieselschandaal volledig gaat ophelderen. "Het bedrijf staat immers onder een immense druk. Uiteindelijk komt alles boven tafel", zegt Grillo.

Sjoemelsoftware

De motoren van Volkswagen zijn uitgerust met software die ervoor zorgt dat de uitstoot minder schadelijk is tijdens een controle in de garage dan tijdens normaal gebruik buiten op de weg. Het bedrijf ontliep zo de strenge milieueisen die zijn opgenomen in de Clean Air Act.

Volkswagen heeft het gebruik van die software inmiddels toegegeven.

Tip de redactie