Zeventien mensen aangemerkt als verdachte in onderzoek Volkswagen

Duitse aanklagers hebben zeventien mensen aangemerkt als verdachte in het onderzoek naar de 'sjoemelsoftware' van automerk Volkswagen. Eerder was er nog sprake van zes verdachten. 

Volgens aanklager Klaus Ziehe zijn onder de verdachten geen leden van het bestuur van het Duitse automerk. 

In september kwam aan het licht dat Volkswagen op grote schaal heeft gefraudeerd met de uitstootwaardes van dieselauto's door testen te manipuleren. Wereldwijd moeten miljoenen auto's terug naar de garage voor aanpassingen aan de motoren en software.

Het aandeel van de autobouwer daalde flink in waarde nadat het sjoemelen met de software in de VS uitkwam. In twee dagen tijd zakte de koers van het aandeel Volkswagen met ruim 35 procent.

Het strafrechtelijk onderzoek moet vooral duidelijk maken wie bij Volkswagen voor het gesjoemel verantwoordelijk was. 

Müller

Topman Matthias Müller van Volkswagen zei dinsdag op een bijeenkomst van werknemers op het hoofdkantoor in Wolfsburg dat het bedrijf eensgezind moet zijn om de crisis te overwinnen. "We moeten gemeenschappelijk de noodzakelijke veranderingen ondergaan om Volkswagen toekomstbestendig te maken'', aldus Müller.

Hij zei wel dat het dieselschandaal het concern nog lange tijd zal bezighouden en "substantiële en pijnlijke" financiële schade veroorzaakt. Volgens Müller worden geen pogingen ondernomen om het gesjoemel met uitstootwaarden te verhullen.

Volkswagen heeft al 6,7 miljard euro vrijgemaakt voor kosten door het schandaal en de verwachting is dat deze stroppenpot nog flink zal oplopen.

Lees meer over:
Tip de redactie