Het bestuur van Volkswagen heeft de financiële markten op een behoorlijke wijze geïnformeerd inzake de dieselaffaire. 

Dat benadrukte het bedrijf opnieuw, in een formele verdediging op claims van beleggers die vinden dat het Duitse concern juist te traag was.

VW diende zijn verdediging woensdag in bij een rechtbank in Braunschweig. Op 18 september vorig jaar werd bekend dat Volkswagen gesjoemeld heeft met de uitstootwaarden van miljoenen dieselauto's.

De schade gaat naar verwachting in de tientallen miljarden lopen. Het aandeel Volkswagen ging daarna op de beurs hard onderuit.

VEB

Volkswagen had eerder al bijvoorbeeld de Nederlandse Vereniging van Effectenbezitters (VEB) laten weten niet te willen overleggen over de schade van gedupeerde beleggers. Het concern vond, zo liet het de belangenvereniging vorig jaar al weten, te hebben voldaan aan de ''verplichtingen voor de kapitaalmarkten''.

Begin februari daagde de VEB de autobouwer voor de Nederlandse rechter wegens misleiding van de aandeelhouders in de nasleep van het dieselschandaal. De dagvaarding van toen was volgens de VEB een eerste stap in een proces dat waarschijnlijk jaren gaat duren.

Winterkorn

Overigens valt uit het woensdag ingeleverde rechtbankdocument op te maken dat voormalig topman Martin Winterkorn in mei 2014 op de hoogte werd gesteld van een studie over discrepanties in uitstootwaarden. Het is echter niet duidelijk of hij die informatie echt tot zich heeft genomen.

Eind augustus een jaar later kregen de advocaten van de onderneming te horen dat software een 'mismatch' van de uitstootwaarden veroorzaakte, waarbij bestuurders zelf aangaven dat dit onder Amerikaans recht mogelijk problematisch was.

Op 3 september bekende VW ''illegale praktijken'' aan de Amerikaanse autoriteiten. Winterkorn werd daar een dag later van op de hoogte gesteld.