Volkswagen krijgt een overbruggingslening van 20 miljard euro van banken om te helpen met de kosten die samenhangen met het dieselschandaal. 

Dit meldt persbureau Reuters woensdag op basis van drie anonieme bronnen. 

Zo'n dertien banken zouden Volkswagen helpen met afzonderlijke leningen van 1,5 tot 2,5 miljard euro of een totale lening van 29 miljard euro, zeggen twee anonieme mensen. Komende week of op vrijdag worden de leningen toegezegd. 

Bestuursvoorzitter Matthias Müller zei woensdag in een interview met het blad Stern dat Volkswagen nog minstens een jaar met de nasleep van het dieselschandaal gaat kampen. Hij hoopt dat het merendeel van claims en rechtszaken eind 2016 zijn afgehandeld. 

Hoge druk 

Volgens de topman werkt Volkswagen "onder hoge druk" aan de herstructurering die hij zelf in gang zette na het aan het licht komen van gesjoemel met uitstootwaarden.

Ook heeft het bedrijf de handen vol aan het optuigen van strategische plannen voor de periode tot aan 2025. Volgens Müller worden die plannen volgend jaar geopenbaard.

Onder Müllers leiding is omvang niet langer een doel op zich. Volkswagen hoeft in zijn ogen niet langer te jagen op de 'titel' van 's werelds grootste autofabrikant. Het concern moet worden omgetoverd tot een mobiliteitsbedrijf, met elektrisch rijden als speerpunt.