Amerikaanse en Canadese eigenaren kunnen rekenen op een schadevergoeding van 1.000 dollar. Europese eigenaren van een Volkswagen met een sjoemeldieselmotor hoeven niet te rekenen op een schadevergoeding.

Dat meldt Automotive News Europe. De website zegt te hebben gesproken met een woordvoerder van het Duitse automerk.

Volgens Volkswagen hebben Amerikaanse klanten die een 'besmette diesel' hebben, recht op compensatie omdat Volkswagen reclame maakte met 'schone diesels'.

Van de 1.000 dollar wordt 500 dollar op een visa card gestort en de andere 500 dollar op een kaart die bij Volkswagen-dealers kan worden besteed. Daarnaast krijgen gedupeerden nog drie jaar lang 24 uursservice van Volkswagen.

Volkswagen zal er in Europa voor zorgen dat eigenaren van een sjoemeldiesel zo min mogelijk last hebben van de terugroepactie.

Hardware-aanpassing

In de Verenigde Staten moeten 482.000 auto's terug naar de garage van Volkswagen. De Duitse verkeersminister Alexander Dobrindt schatte eerder deze maand al dat 3,6 miljoen auto's in Europa, van de 8,5 miljoen die worden teruggeroepen, aanpassingen aan de hardware nodig hebben.

Dat betekent dat er ook onderdelen vervangen moeten worden. Zo'n reparatie duurt veel langer dan alleen het vernieuwen van de software.

Vrijdag werd duidelijk dat een in Nederland gevestigde stichting schadeclaims van Europese bezitters van Volkswagens bundelt, om zo collectieve rechtszaken aan te spannen.