Volkswagen heeft voor auto's die volgend jaar geleverd moeten worden de aanvraag van certificaten in de Verenigde Staten teruggetrokken. 

Volgens een schriftelijke verklaring (pdf) van Volkswagentopman Michael Horn in de VS is dat gedaan omdat de wagens software bevatten die niet is aangegeven bij de Amerikaanse en Californische milieudiensten.

Met de software kunnen de uitstootwaarden van dieselmotors worden gemanipuleerd. Het gaat om auto's van de 2016-modellen Beetle, Jetta, Golf en Passat met een viercilinder dieselmotor. Volgens de Amerikaanse milieudienst EPA zijn ook certificeringsaanvragen voor nieuwe modellen van de Audi A3 turbodiesel ingetrokken.

Excuses

Auto's moeten in de Verenigde Staten door de lokale autoriteiten worden gecertificeerd voordat ze kunnen worden geimporteerd. De wagens moeten voldoen aan Amerikaanse normen. Horn zal donderdag voor het Amerikaanse Congres zijn excuses aanbieden voor het dieselschandaal.

In de verklaring staat ook dat Horn begin 2014 al wist dat het bedrijf met zijn diesels mogelijk niet voldeed aan de uitstootnormen. Later dat jaar werd Horn verteld dat de technische afdeling van Volkswagen een plan had voor het aanpassen van de auto's.

Hij zal tijdens de hoorzitting beloven volledig mee te werken aan het onderzoek naar het schandaal.

Onderzoek

Leden van de Amerikaanse Senaat doen onderzoek naar acties van Volkswagen omtrent belastingvoordelen voor consumenten die milieuvriendelijke diesels kochten. De EPA werkt samen met het ministerie van Justitie in een onderzoek naar het dieselschandaal.

Volkswagen heeft erkend dat er fraude is gepleegd met ongeveer elf miljoen auto's wereldwijd. Het gaat daarbij om wagens van verschillende merken als Volkswagen, Audi en Skoda die tussen 2009 en 2015 zijn gemaakt.