
Minister trekt ophokplicht vrijdag in vanwege kleinere kans op vogelgriep
Het risico op besmetting met vogelgriep is zo klein geworden dat de maatregelen volgens de bewindsvrouw niet meer nodig zijn.
Ook de verplichting voor bijvoorbeeld kinderboerderijen om hun pluimvee af te schermen gaat van tafel. Wel moeten pluimveebedrijven zich nog houden aan hygiëneregels als iemand de stal of het erf betreedt.
De kans op besmetting met het virus, dat werd overgebracht door wilde watervogels, is volgens de experts die Schouten raadpleegde ''duidelijk afgenomen''. Ook in de buurlanden lijkt de uitbraak over het hoogtepunt heen.
Dat is volgens de deskundigen te danken aan het ingetreden voorjaar. De wilde vogels die de ziekte onder de leden hebben, trekken naar koudere streken. Bovendien warmt het water op, en dat heeft het virus niet graag.
Waarschuwing
Professor Arjan Stegeman, die de expertgroep voorzit, waarschuwt wel ''dat het komend najaar zomaar weer raak kan zijn''. Uitbraken door wilde watervogels dreigen volgens hem regel te worden. De Nederlandse pluimveesector zal daarmee ''moeten leren leven''.
De vogelgriepmaatregelen zijn ruim drie maanden van kracht geweest om te voorkomen dat de ziekte zich zou verspreiden. Ze werden ingesteld na een uitbraak in december in Biddinghuizen in Flevoland. Nadien stak het virus ook in het Groningse Oldekerk en het Overijsselse Kamperveen de kop op.
Pluimvee in delen van Oost- en Zuid-Nederland mocht eind maart alweer naar buiten, omdat zich daar bijvoorbeeld minder watervogels ophouden.

Dit moet je weten over de vogelgriepvariant H5N8
Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!