Landelijke maatregelen vogelgriep afgezwakt

De landelijke maatregelen die zijn ingesteld om verdere verspreiding van de vogelgriep te voorkomen, worden aangepast. 

De landelijke maatregelen, de ophok- en afschermplicht, gelden alleen nog voor houders van pluimvee, watervogels en loopvogels. Deze vogels vormen een risico voor de verspreiding van vogelgriep naar commerciële pluimveebedrijven. 

Dat heeft staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken vrijdag bekend gemaakt. 

Voor houders met andere soorten vogels gelden deze maatregelen dus niet meer. Ook voor bijvoorbeeld roofvogelshows en mensen die postduiven laten vliegen, zijn de beperkingen opgeheven. 

De bezoekersregeling, die inhoudt dat stallen bij pluimveebedrijven niet mogen worden bezocht door buitenstaanders, wordt op dezelfde manier versoepeld.

Rondom Biddinghuizen, waar de afgelopen tijd bij verschillende bedrijven vanwege besmettingen gevogelte werd geruimd, blijven alle restricties nog wel van kracht.

Dode vogels

In Friesland werden de afgelopen dagen op verschillende plaatsen honderden dode vogels gevonden. In Marrum blijken die te zijn besmet met H5N8, de voor dieren zeer besmettelijke variant van vogelgriep.

Dat geldt waarschijnlijk ook voor de dode vogels die in de rest van de gemeente Ferwerderadeel, en de naburige gemeenten Leeuwarderadeel en Dongeradeel, zo meldt waterschap Wetterskip Fryslân.

Onderzocht wordt nog welke variant de dode vogels op Terschelling en de gemeente Súdwest-Fryslân hadden.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie