In Biddinghuizen is bij een tweede vleeseendenbedrijf vogelgriep vastgesteld. Alle 8.500 vleeseenden worden geruimd om verdere verspreiding te voorkomen, aldus het ministerie van Economische Zaken donderdag.

De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Het bedrijf ligt in de drie-kilometer-zone van de afgelopen zaterdag besmet verklaarde locatie in Biddinghuizen. In een gebied van één kilometer rondom de besmette onderneming liggen geen andere pluimveebedrijven.

Vervoersverbod

In een zone van zo'n drie kilometer bevindt zich wel een ander pluimveebedrijf. Daar wordt onderzoek verricht of er dieren besmet zijn geraakt. 

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) heeft direct een vervoersverbod voor pluimvee afgekondigd in een zone van tien kilometer rond het vandaag getroffen bedrijf in Biddinghuizen. Daar mag onder meer geen pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel worden vervoerd.

Texel

Ook op Texel is vogelgriep aangetroffen. De NVWA laat weten dat een groep wilde vogels dood is gevonden op het eiland. De dieren zijn besmet met vogelgriep, maar het is nog niet duidelijk met welke variant. De NVWA denkt daar binnen enkele dagen uitsluitsel over te kunnen geven.