In Biddinghuizen (gemeente Dronten) is bij een bedrijf met eenden vogelgriep (H5) vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het bedrijf geruimd, meldt het ministerie van Economische Zaken zaterdag.

Het bedrijf heeft ook vestigingen in Hierden en in Ermelo. Deze locaties worden uit voorzorg ook geruimd. In totaal gaat het om circa 180.000 vleeseenden.

Daarnaast wordt het pluimvee van een ander bedrijf met tienduizend eenden preventief gedood, omdat deze in een straal van één kilometer ligt van het besmette bedrijf in Biddinghuizen. De ruimingen wordt uitgevoerd door de de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Het ministerie past ook de bezoekersregeling voor pluimveebedrijven aan. Er was al een verbod voor buitenstaanders om stallen te betreden, deze maatregel wordt nu uitgebreid. Een buitenstaander mag nu het erf niet meer betreden. Tevens moet pluimvee klinisch worden geïnspecteerd binnen 24 uur vooraf het vervoer naar een ander pluimveebedrijf.

Dit moet je weten over de vogelgriepvariant H5N8
Dit moet je weten over de vogelgriepvariant H5N8

Dierentuinen

Eerder genomen maatregelen blijven verder staan. Zo geldt voor alle bedrijven die vogels houden die bestemd zijn voor de productie van vlees en eieren een ophok- en afschermplicht. Houders van kinderboerderijen, dierentuinen en mensen met hobbyvogels moeten deze niet in contact laten komen met wilde watervogels.

Ook geldt er een verbod op de jacht op watervogels en op jachtactiviteiten waarbij watervogels verstoord worden.

Locaties vogelgriep