De dode wilde watervogels die vorige week bij Zeewolde zijn aangetroffen, waren besmet met de zeer besmettelijke variant van de vogelgriep H5N8.

Dat heeft een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) woensdag gezegd. 

De H5N8-variant van vogelgriep is uiterst besmettelijk voor gevogelte en is overdraagbaar op mensen. Vaak ervaren mensen dan lichte griepverschijnselen.

Afgelopen weekend werd al bekend dat de dieren met vogelgriep besmet waren, maar nog niet om welk type het ging. Eerder werd de zeer besmettelijke vogelgriep al gevonden bij dode kuifeenden en futen bij Monnickendam. Die werd ook in verschillende andere Europese landen bij wilde vogels aangetroffen.

Daarom werd vorige week een ophok- en afschermplicht ingesteld voor pluimveebedrijven en worden deze bedrijven sinds donderdag gecontroleerd.

Dit moet je weten over de vogelgriepvariant H5N8
Dit moet je weten over de vogelgriepvariant H5N8

Jachtverbod

Het ministerie van Economische Zaken heeft extra maatregelen getroffen om de verspreiding van vogelgriep tegen te gaan. Zo mogen stallen met pluimvee vanaf maandag niet meer door buitenstaanders worden bezocht en mogen bezoekers van kinderboerderijen en dierentuinen niet meer in contact komen met de vogels.

Ook stelde staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken een verbod in op het tentoonstellen van sierpluimvee en watervogels door hobbydierhouders. Daarnaast is er een jachtverbod op watervogels.

De eerder door vogelgriep getroffen landen Duitsland, Hongarije en Oostenrijk hebben inmiddels maatregelen getroffen om verspreiding te voorkomen zoals het ruimen van vogels en de instelling van een vervoersverbod.

Gevaar voor mensen

De H5N8-variant van vogelgriep is uiterst besmettelijk voor gevogelte. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kunnen in zeldzame gevallen vogelgriepvirussen overgaan van dieren naar mensen. Maar alleen als mensen in nauw contact zijn geweest met besmette vogels of langdurig aanwezig waren in besmette stallen lopen ze een risico om ziek te worden. Tot nu toe zijn er volgens het RIVM geen ziektegevallen bekend door H5N8-variant.

Mensen die ziek worden van vogelgriep ervaren lichte griepverschijnselen, zoals koorts, hoofdpijn en spierpijn. In Azië zijn er echter verschillende typen vogelgriepvirus die bij mensen heel ernstig kunnen verlopen.