De dode watervogels die in Monnickendam zijn gevonden zijn besmet met vogelgriep van het type H5N8.

Dat heeft een woordvoerster van het ministerie van Economische Zaken donderdag gemeld. Het vermoeden bestond al dat de dieren deze besmettelijke vorm onder de leden hadden.

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) besloot daarom woensdag al tot een landelijke ophok- en afschermplicht voor alle vogels die commercieel gehouden worden. In Duitsland, Hongarije, Kroatië, Oostenrijk, Polen en Zwitserland zijn ook al wilde vogels aangetroffen met H5N8.

Rijkswaterstaat meldt dat in het Markermeer en Wolderwijd dode vogels zijn aangetroffen en helpt met helikopters om de omvang van de vogelsterfte in kaart te brengen. Ook ruimt Rijkswaterstaat dode vogels in het water op om gevolgen voor de waterkwaliteit te voorkomen.

Inspecteurs van de NVWA (de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) zijn donderdagochtend begonnen met inspecties bij pluimveebedrijven. In Nederland zijn er ongeveer 1.600 pluimveebedrijven. De ophokplicht geldt niet voor hobbyboeren. ''Maar het is verstandig als zij ook hun kippen binnenhouden'', aldus de woordvoerder van de NVWA.