Voor heel Nederland is woensdag een ophok- en afschermplicht ingesteld voor alle bedrijven die vogels houden bestemd voor de productie van vlees, eieren of andere producten en voor het uitzetten in het wild. 

De maatregel wordt volgens staatssecretaris Van Dam uit voorzorg genomen omdat er in Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Polen en Zwitserland bij wilde vogels besmettelijke vogelgriep van het type H5N8 is aangetroffen.

Ook in Nederland zijn dode wilde watervogels aangetroffen. Mogelijk hadden die ook deze hoogpathogene vogelgriep. Deze dieren worden verder onderzocht.

De ophok- en afschermplicht moet voorkomen dat in Nederland bedrijven besmet raken. In Duitsland geldt de ophokplicht in delen van het land ook. Van Dam roept pluimveebedrijven ook op extra hygiënemaatregelen te nemen, zoals het tot een minimum beperken van het aantal bezoekers.

Eind 2014 is in Nederland voor het laatst een landelijke ophokplicht ingesteld vanwege vogelgriep. Die liep tot begin 2015.

Dode vogels

Meerdere dode wilde watervogels op dezelfde plek, kan wijzen op vogelgriep. Dit kan worden gemeld bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het advies is de dode wilde watervogels niet aan te raken.

Hoewel er volgens Van Dam geen aanwijzingen zijn dat mensen met de H5N8-vogelgriep besmet kunnen raken, is dat ook niet geheel uit te sluiten.

Van Dam heeft aan het Erasmus Medisch Centrum gevraagd om dit najaar een aantal soorten wilde watervogels in de gaten te houden. De hoop is dat dit extra informatie oplevert over de verspreiding van het H5N8 virus binnen de watervogelpopulatie.

LTO

Volgens de vakgroep Pluimveehouderij van LTO is de maatregel een verstandig besluit. Dat stelt Hugo Bens, bestuurslid van de vakgroep .

''Er is nu nog niets aan de hand in Nederland, maar elders zijn al wel besmette vogels aangetroffen'', aldus Bens. ''We kennen nog uitbraken uit het verleden. Ik moet er niet aan denken dat het weer gaat gebeuren.''